Ooit was heel goed geluid enkel besteed aan mensen met een goedgevulde portemonnee of spaarpot. Dat is nu anders: voor een heel schappelijke prijs zijn er mooie audioproducten met audiofiele kwaliteiten te vinden. Wij hebben een review gemaakt van 4 betaalbare versterkers naast elkaar: Rega Brio en NuPrime Audio IDA-8.
setup
We hebben gekozen voor hoogkwalitatieve elementen binnen redelijke grenzen om een goede stabiele audio-omgeving te realiseren voor de review van deze versterkers.
- Bron: Lumin T2 streamer met muziek van Qobuz
- Luidsprekers: Spendor A4
- Bekabeling: Atlas Hyper interlink, EOS stroomkabel en Hyper 3.5 luidsprekerkabel
De Spendor A4 lijkt wat overgedimensioneerd in deze prijsklasse, maar we wilden voldoende bereik hebben in het laag voor deze test. Daarbij is de bekroonde A4 goed aanstuurbaar en vinden wij het gewoon prettig luisteren.
Rega brio
De Rega Brio wordt al een flink aantal jaren geproduceerd en in die tijd zijn er een aantal upgrades geweest. Die upgrades waren niet alleen intern maar ook de buitenkant is geëvolueerd. In deze jaren heeft deze versterker velen kunnen bekoren en daar is een reden voor.
De Brio is rechttoe rechtaan: je kunt op de voorkant van het apparaat of de afstandsbediening het volume en de bron kiezen. Dat is het. Geen DAC, toonregeling of andere extra’s.
Uiteraard kiest Rega als platenspeler fabrikant wel voor de mogelijkheid om een platenspeler met MM-element aan te sluiten. En, deze laatste versie van de Brio heeft ook een hoofdtelefoonaansluiting!
oordeel
nuprime audio ida-8
oordeel
conclusie
Ben je op zoek naar een budgetvriendelijke, klassieke versterker die je luidsprekers wat meer stevigheid geeft èn een ontspannen top end heeft, dan is de Rega Brio een heel goede optie. Wil je ook digitale bronnen horen, dan zal een DAC moeten aanschaffen -voor vinyl-liefhebbers is het plug-and-play.
De kleine behuizing van de NuPrime IDA-8 is opvallend en dat zijn de prestaties ook – zowel muzikaal als technisch. Deze versterker is misschien minder geschikt voor degenen die veel analoge bronnen willen aansluiten. De muziekliefhebber die heeft gekozen voor vooral digitale bronnen kan niet om de IDA-8 versterker heen.
muziek
- Miles Davis – Kind of Blue: So What. De klassieker met het kenmerkend bekken op 1.31. “Hoe klinkt de contrabas ofwel is je midlaag ok?”
- Ignacio Berroa – Codes: Joao Su Merced. Een krachtige, dynamische track met veel percussie en een kleurrijk laag. Opgenomen in de beroemde Criteria Studios in Miami.
- Kandice Springs – The Woman Who Raised Me: Devil May Care. Gloednieuwe plaat van een groot jazztalent met in deze track een opvallende rol voor de bas.
- FestspielOrchester Gottingen – Handel Watermusic: Suite nr.1 2. Adagio e Staccato en 3 Allegro. Schitterende, vrij directe concertregistratie van een zeer goed gebalanceerd ensemble.
- Vikingur Olafsson – Debussy: La Mademoiselle elue. Het IJslandse pianotalent Olofsson nam alweer een uitstekend album op een fantastische mooie vleugel. Dit keer een logische combinatie van piano-werken van Debussy en Rameau.
- Barbara Hannigan – La Passione Nono, Haydn & Grisey: La Mort de L’Ange. Voor haar vorige album ontving zangeres/dirigente Barbara Hannigan een Grammy en ook op Passione zingt en dirigeert Hannigan. Muzikaal en technisch een zeer indrukwekkende opname. Goed werk van producer Guido Tichelman en Bastiaan Kuijt.
- Dua Lipa – Future Nostalgia: Don’t Start Now. Van de plaat van deze Brits-Kosovaars-Albanese vocaliste, die zich met de support van Lana Del Rey, Coldplay, Calvin Harris en Bruno Mars ontwikkelde. Josh Gudwin en Chris Gehringer tekenden voor de overtuigende mix en master van deze track.